0

Soyuducuda düzgün temperaturun önəmi


Soyuducuda düzgün temperaturun saxlanması qidanın keyfiyyətini, təhlükəsizliyini və uzunömürlülüyünü qorumaq üçün çox vacibdir.Temperaturu düzgün seçməyin bir neçə səbəbi var:


Qida təhlükəsizliyi: Soyuducuda düzgün temperatur qida ilə yoluxan xəstəliklərə səbəb ola biləcək zərərli bakteriyaların çoxalmasının qarşısını alır. Soyuducular üçün optimal temperatur diapazonu adətən 1.6°C ilə 4.4°C arasındadır. Bu diapazonda bakteriyaların çoxalması əhəmiyyətli şəkildə yavaşlayır, qidanın xarab olma riskini azaldır.

Təravətin qorunması: Soyuducudakı düzgün temperatur tez xarab olan qidaları daha uzun müddət təzə saxlamağa kömək edir. Çox soyuq temperatur fermentativ reaksiyaları və mikrobların çoxalmasını ləngidsədə, bu da xarab olmağa səbəb ola bilər. Düzgün temperaturu saxlamaqla meyvələr, tərəvəzlər, süd məhsulları, ətlər və digər tez xarab olan məhsullar daha uzun müddət öz keyfiyyətini, dadını və qida dəyərini saxlayacaqdır.


Qida israfının qarşısının alınması: Ərzaqların lazımi temperaturda soyudulması onun saxlanma müddətini uzadır, qida israfı ehtimalını da azaldır.Qidaların düzgün saxlanmaması və vaxtından əvvəl xarab olması nəinki lazımsız tullantılara səbəb olur, həm də istehlakçılar üçün maddi itkilərlə nəticələnir.


Keyfiyyətin saxlanması: Bəzi qidalar temperatur dəyişkənliyinə həssasdır və düzgün olmayan saxlama şəraitinə məruz qaldıqda tez xarab ola bilər. Məsələn, süd məhsulları xarab olur, tərəvəzlər solur və ət məhsulları çox yüksək və ya çox aşağı temperaturda saxlandıqda xoşagəlməz dad alır. Ardıcıl və uyğun soyuducu temperaturun saxlanması bu qidaların keyfiyyətini və təzəliyini qorumağa kömək edir.


Enerji səmərəliliyi: Soyuducular tövsiyə olunan temperatur diapazonunda işlədildikdə daha az enerji sərf edir. Temperatur çox aşağı təyin olunduqda, soyuducu bu temperaturu saxlamaq üçün daha çox işləyir və bu, enerji istehlakının artmasına və elektrik enerji ödənişlərinin artmasına səbəb olur. Temperaturun düzgün qurulması ilə istehlakçılar enerjiyə qənaət edə və ətraf mühitə təsiri azalda bilərlər.


Yuxarıda qeyd olunanları ümumiləşdirsək - soyuducuda düzgün temperaturun saxlanması qida təhlükəsizliyinin təmin edilməsi, təravətin qorunması, qida israfının qarşısının alınması, keyfiyyətin saxlanması və enerji səmərəliliyinin artırılması üçün vacibdir. Ona görə gələn dəfə mətbəxə gedərkən mütləq soyuducunuzun temperaturunu yoxlayın.